AUTO KOPEN IN PORTUGAL

Het nieuws is bekend: we hebben zojuist een Portugese auto gekocht!
Dit artikel is een stap-voor-stap handleiding over hoe je een auto in Portugal koopt, vanuit onze eigen persoonlijke ervaring. We hebben onlangs een kleine stockwagens  Fiat Punto uit 2005 gekocht, met één vorige eigenaar, een lage kilometerstand, en ze heeft het grootste deel van haar leven undercover geleefd. Het was precies wat we zochten.

Waarom hebben we een Portugees voertuig gekocht?

Wat is de echte reden waarom we ervoor kozen om een Portugese auto te kopen?
Hoe verzeker ik een auto in Portugal?
Waar zijn we met onze zoektocht naar een auto begonnen?
Waarom hebben wij voor een Fiat Punto (2005) gekozen?
Wat heb ik nodig om een auto in Portugal te kopen?
Hoe werkt de APK in Portugal?
Hoe werkt de wegenbelasting (IUC) in Portugal?
Hoe kom ik aan een Via Verde transponder?
Wat heb ik wettelijk nodig in het voertuig voordat ik ermee ga rijden?
Wat voor rijbewijs heb ik nodig om in Portugal te rijden?
Hoe krijg ik een internationaal rijbewijs (IDP)?
Koop ik een nieuw of een gebruikt voertuig?
Hoe kan ik een voertuig uit het VK laten overkomen?
Een nieuwe auto gekocht via auto verkopen
Onze ‘nieuwe’ Fiat Punto (2005)
Waarom hebben wij een Portugees voertuig gekocht?
Telkens als wij het huis verlieten in onze Engelse stationcar, namen wij ons leven in eigen handen.

WIE KAN EEN AUTO KOPEN IN PORTUGAL ?

We merkten dat de Portugese chauffeurs onze buitenlandse nummerplaten zagen en dan van hun rijstrook afdwaalden om recht op ons af te rijden. We maken geen grapje, het was bijna alsof ze bevroren waren in een staat van shock alleen al bij het zien van ons en tijdelijk alle rijvaardigheid verloren.

Ja, we zijn ons er terdege van bewust dat de rijvaardigheid van sommige Portugese chauffeurs uiterst twijfelachtig is, maar we hadden het gevoel dat onze Britse nummerplaten het nog erger maakten.

We voelden ons een constant doelwit. We begonnen overdreven defensief te rijden, parkeerden op de verste parkeerplaats bij supermarkten, en bleven thuis in het weekend. Maar we konden ons leven niet in angst leiden.

Dus besloten we dat het genoeg was en dat het tijd was om onopvallend te worden.

Wat is de echte reden waarom we ervoor kozen een Portugese auto te kopen?
Volgens de Europese Unie mag je in Portugal maar 6 maanden met een buitenlands voertuig rijden. Als je wordt aangehouden door de Portugese politie (Guarda Nacional Republicana, GNR) is het aan jou om te bewijzen dat het voertuig daar niet langer dan 6 maanden heeft gestaan, anders kun je een flinke boete krijgen.

Wij vinden het fijn om met ons voertuig uit het VK Portugal te kunnen verlaten wanneer wij dat willen, maar wij wilden de maximumtermijn van 6 maanden niet overschrijden. Dus besloten we dat het eindelijk tijd was om een kleine auto te kopen om te gebruiken voor korte ritjes.

Hoe verzeker ik een voertuig in Portugal?

Wat het verzekeren van het voertuig betreft, is het enigszins vergelijkbaar met het Verenigd Koninkrijk. Net als in het Verenigd Koninkrijk moet u, zodra u het voertuig hebt gekocht, een verzekeringspolis afsluiten voordat u ermee wegrijdt. U wilt dat de polis op naam van de hoofdbestuurder staat.

In tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk zal deze verzekering zich echter ook uitstrekken tot andere, niet bij naam genoemde bestuurders, dus als u een vriend of familie het voertuig laat besturen en er gebeurt iets, dan zijn zij gedekt door uw polis.

Toen we de auto voor het eerst kregen, kochten we in eerste instantie een verzekering via de dealer. We wisten niet hoe verzekeringen in Portugal werkten en dus leek het ons de eenvoudigste manier om een auto te kopen en er vervolgens verzekerd mee weg te rijden op dezelfde dag.

Een jaar later, toen de verzekering moest worden vernieuwd, hebben we goed onderzoek gedaan. We vroegen onze vrienden bij wie zij het voertuig zouden willen verzekeren en zij raadden ons een gerenommeerde verzekeringsmakelaar aan, Fidelidade genaamd. Ze hadden kantoren in heel Portugal en we konden zelfs online een offerte aanvragen. U kan er zelfs een Auto huren

In plaats van gewoon met Fidelidade in zee te gaan, hebben we nog wat rondgekeken en een verzekeringsofferte aangevraagd bij onze bank, maar die kon niet in de buurt komen van de offerte die Fidelidade aanbood. Het was een no-brainer, we gingen met Fidelidade in zee.

Toen we de autoverzekering kochten, namen we deze documenten mee naar het kantoor van Fidelidade:

Alle documenten van de auto die we hadden

Ons paspoort
Rijbewijs (zowel het Britse als het internationale rijbewijs)
Ons fiscaal nummer (NIF)
Onze bankgegevens om een automatische afschrijving te kunnen doen.
Binnen een half uur was het voertuig herverzekerd en werden de verzekeringsdocumenten per post verzonden. We kregen zelfs een pechhulpdekking bij de verzekering. Makkelijk!

Wat we wel hebben geleerd is dat de meeste mensen alleen een WA-verzekering afsluiten. Er werd ons ook verteld dat ze geen uitgebreide verzekering aanbieden voor voertuigen ouder dan 8 jaar, of dat het erg moeilijk was om die te krijgen.

Uiteindelijk vonden we een prijsopgave voor een allrisk verzekering en die was €800 meer dan de prijsopgave voor een WA-verzekering, nee dank je!

Waar zijn we begonnen met het zoeken naar een auto?

Ten eerste hebben we uitgezocht wat we wilden. We wisten dat hij vier wielen moest hebben en vooruit moest kunnen, maar wat nog meer? Airco? Lage kilometerstand? Volledige onderhoudshistorie? Kleur?
We deden wat onderzoek op het Portugese 2de hands auto equivalent, genaamd Stand Virtual.

We wilden een auto kopen van een garage in plaats van Joe Bloggs op de hoek, omdat we niet wilden eindigen met het kopen van een auto die financiële schulden of andere gekke problemen met zich meebracht.

We hadden online veel horrorverhalen in Portugal gelezen over mensen die auto’s hadden gekocht met openstaande financiële schulden en de beste manier om dit te voorkomen is de auto te kopen bij een gerenommeerde garage.

Zo ziet de website van Stand Virtual eruit:

De aanbevolen website voor het zoeken naar auto’s in Portugal
StandVirtual is een zoekmachine voor het vinden van auto’s te koop bij u in de buurt
We hebben onze zoektocht beperkt tot een selecte lijst van auto’s die aan onze criteria voldoen. De auto die er voor ons echt uitsprong was van een familiebedrijf in Porto genaamd Automóveis Fonte da Senhora.

We reden naar Porto in onze citroen 2cv auto om te zien of de auto geschikt was voor ons en kregen een gevoel voor het dealerschap. We besloten er een nachtje over te slapen en de volgende dag belden we de garage, spraken een goede prijs af, en stapten op de trein naar Porto. De autodealer haalde ons op van Porto Campanhã (het hoofdstation van Porto) om de deal te sluiten en we reden die dag met de auto naar huis.

Voordat we ons aan de aankoop committeerden, controleerden we de volgende zaken bij de dealer:

Waren er nog openstaande schulden op het voertuig?
Was de Inspecção Périodica Obrigatória (IPO) geldig? Dit is de jaarlijkse keuring van het voertuig.
Was de Imposto Único de Circulação (IUC) voor het jaar betaald? Dit is de wegenbelasting.
Gaf de dealer garantie? Ja! 1 jaar garantie.
Waarom hebben wij voor een Fiat Punto 2005 gekozen?
Auto’s in Portugal zijn ZEER duur. Belachelijk duur.

We hadden alleen een betaalbare auto verkopen en betrouwbare kleine auto nodig om naar de supermarkt en terug te gaan en vrienden te bezoeken. De Fiat Punto voldeed aan de eisen en ze is mooi onopvallend. Als we een veel nieuwere auto zouden kopen, zouden we bang zijn dat er een deuk of een kras in zou komen. We hebben Wendy, onze camper, voor als we onze winterreis terug naar het VK maken en voor als we lange avonturen gaan beleven.

Wat heb ik nodig om een auto in Portugal te kopen?

Een Portugees adres (zodat ze de registratiedocumenten naar u kunnen sturen)
Een fiscaal nummer (NIF) (dit is essentieel om te hebben als je iets wilt bezitten in Portugal, dus google hoe je er een kunt krijgen als je er nog geen hebt)
Een geldig identiteitsbewijs, zoals uw paspoort of rijbewijs
Een methode van betaling
Hoe werken APK’s (IPO) in Portugal?
Hier worden ze Inspecção Périodica Obrigatória (IPO) genoemd. Het is een jaarlijkse inspectie voor voertuigen die meer dan 4 jaar oud zijn en het zorgt ervoor dat uw voertuig verkeersgeschikt is. Net als bij een APK in het VK worden de banden, remmen, stuurinrichting, ophanging, enz. gecontroleerd.